Πρώτα απ’ όλα είναι σημαντικό να γίνει ο εξής διαχωρισμός. Η γάτα έχει πολλά κοινά με τον πρόγονό της και θεωρείται σαρκοφάγο ζώο. Ο σκύλος όμως λόγω εξέλιξης δεν έχει πλέον πολλές ομοιότητες με τον άγριο λύκο και δεν θεωρείται υποχρεωτικά σαρκοφάγο. Θεωρείται παμφάγο, όπως ο άνθρωπος, γι’αυτό και στη διατροφή του χρειάζεται και κρέας και υδατάνθρακες και λαχανικά/ φρούτα.

 

Ποιες είναι όμως οι σημαντικές διαφορές;

Ας δούμε πιο αναλυτικά κάποιες σημαντικές διαφορές.

 

Πρωτεΐνη

Οι γάτες χρειάζονται μεγαλύτερη ποσότητα πρωτεΐνης σε σχέση με τους σκύλους, καθώς αποτελεί την κύρια πηγή ενέργειάς τους. Έτσι, η τροφή που προορίζεται για γάτες περιέχει κυρίως πρωτεΐνη, σε αντίθεση με του σκύλου που περιέχει και αρκετή ποσότητα υδατανθράκων. Η πρωτεΐνη μεταβολίζεται σε αμινοξέα. Όπως συμβαίνει και στους ανθρώπους, υπάρχουν τα μη απαραίτητα, που τα συνθέτουμε από την τροφή και τα απαραίτητα, που τα λαμβάνουμε εξωγενώς. Για τις γάτες έχει μεγάλη σημασία η πρόσληψη του αμινοξέος ταυρίνη, καθώς η έλλειψή του μπορεί να προκαλέσει αναπνευστικά και καρδιαγγειακά προβλήματα, ακόμη και τύφλωση.

 

Υδατάνθρακες

Οι γάτες δεν έχουν τόσο καλό μηχανισμό διάσπασης και πέψης των υδατανθράκων, γι’ αυτό και μπορεί να εμφανίσουν έντονα γαστρεντερικά προβλήματα από την κατανάλωσή τους, όπως διάρροια. Αντίθετα, ο σκύλος μπορεί να επωφεληθεί από μία διατροφή που περιέχει επεξεργασμένους υδατάνθρακες.

 

Βιταμίνες

Όσον αφορά στις βιταμίνες και στα άλλα στοιχεία της διατροφής, οι σκύλοι μπορούν να μετατρέψουν το βήτα καροτένιο σε βιταμίνη Α, ενώ η γάτα πρέπει να λάβει σχηματισμένη βιταμίνη Α από τη διατροφή, μέσω της κατανάλωσης ζωΐκών προϊόντων.

Επιπλέον, οι γατοτροφές περιέχουν μεγαλύτερη ποσότητα σε ω-6 λιπαρά, νιασίνη και θειαμίνη, σε σχέση με τη σκυλοτροφή, καθώς οι γάτες έχουν μεγαλύτερες ανάγκες σε αυτά τα συστατικά. Για παράδειγμα, η γάτα χρειάζεται πενταπλάσια ποσότητα θειαμίνης από το σκύλο – η ανεπάρκειά της μπορεί να οδηγήσει σε νευρολογικά προβλήματα, απώλεια όρεξης και επιληψία.

 

Υγρά

Όταν δίνουμε στη γάτα μας κονσέρβα, μπορεί να προσλάβει έως και τα 2/3 των υγρών που χρειάζεται όλη την ημέρα! Ο σκύλος καταναλώνει συνήθως ξηρά τροφή, η οποία περιέχει πολύ λίγο νερό. Επομένως, μπορούμε να πούμε πως ο σκύλος έχει αυξημένες ανάγκες σε ενυδάτωση.

Από τα παραπάνω λοιπόν καταλαβαίνετε πως δε μπορούμε να δίνουμε την τροφή της γάτας στον σκύλο και αντίστροφα. Κάθε ζωάκι πρέπει να έχει μία ισορροπημένη διατροφή με βάση τις ανάγκες του, ώστε να μη δημιουργηθούν ανεπάρκειες ή ακόμη και τοξικότητες.

Πηγή: www.mednutrition.gr

 

Related Posts

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.