Κεφαλλονιά

ΝΕΑ

Ενσίρωμα πορτοκαλιού

Μια έξυπνη - φθηνή λύση για την διατροφή των παραγωγικών ζώων.Στους δύσκολους καιρούς που ζούμε ο σύγχρονος κτηνοτρόφος ψάχνει διαρκώς για νέα προϊόντα διατροφής των ζώων του σε χαμηλότερη τιμή χωρίς όμως να είναι χαμηλότερη και η ποιότητα τους. Ένα τέτοιο προϊόν είναι το ενσίρωμα πορτοκαλιού. Το ενσίρωμα παράγεται από την πούλπα πορτοκαλιών, γνωστή και ως πορτοκαλόπιτα. Ένα προϊόν που είναι γνωστό στους κτηνοτρόφους από παλιά. Την χρησιμοποιούσαν είτε ως φρέσκια ή και σε μίγματα (φυράματα) με εξαίρετα αποτελέσματα. Η πούλπα παρασκευάζεται από στέμφυλα εσπεριδοειδών, δηλαδή από την διαχείριση της φλοίδας του πορτοκαλιού, το 
 
 
 
εσωκάρπιο και τονσπόρο, δηλαδή από πορτοκάλια τα οποία πρώτα έχουν χρησιμοποιηθεί σε χυμοποιεία (έτσι καταρρίπτεται και ο μύθος που υπάρχει για το ενσίρωμα, ότι τα πορτοκάλια έχουν υπολείμματα φυτοφαρμάκων και ότι κάνουν κακό στα ζώα. Αυτό είναι εντελώς λάθος γιατί ως γνωστών τα πορτοκάλια πριν την εξαγωγή του χυμού πλένονται σχολαστικά).
 
Για την παραγωγική διαδικασία χρησιμοποιείται οξείδιο του ασβεστίου ή υδράσβεστος. Επειδή όμως η φρέσκια πούλπα δεν είναι εύκολα διαχειρίσιμη (χαλάει εύκολα και ελκύει μυγάκια) κατασκευάστηκε το ενσίρωμα πορτοκαλιού το οποίο είναι μια θαυμάσια τροφή για όλα τα μηρυκαστικά ως υποκατάστατο δημητριακών αλλά και της μηδικής. Το ενσίρωμα πορτοκαλιού μετά από αναλύσεις που έγιναν σε έγκυρα εργαστήρια αποδείχθηκε ότι έχει τα κάτωθι χαρακτηριστικά:
 
 
 
Διατροφή των ζωών με ενσίρωμα πορτοκαλιού.
 
Μηρυκαστικά
 
Το ενσίρωμα πορτοκαλιού είναι εύγευστη στα μηρυκαστικά αλλά θέλουν μια περίοδο να προσαρμοστούν σε αυτή. Μια ώριμη αγελάδα που έχει συνηθίσει αυτή την τροφή μπορεί να τρώει 6-10 κιλά.
 
Πάχυνσης
 
Σε μοσχάρια όπου η ποιότητα του βοσκότοπου δεν ήταν καλή και η διατροφή τους συμπληρώθηκε με 15 κιλά ανά ημέρα ενσίρωμα πορτοκαλιού για 3-4 μήνες, παρατηρήθηκε ότι είχαν μεγαλύτερο ημερήσιο ρυθμό πάχυνσης από αυτά που δεν έτρωγαν ενσίρωμα πορτοκαλιού.
 
 
Αιγοπρόβατα
 
Η ενσίρωμα πορτοκαλιού θα μπορούσε να αντικαταστήσει το 40% των σπόρων δημητριακών και το υπόλοιπο 60% αποτελείται από χονδροειδή τροφή, σε προβατίνες στο τέλος της κύησης και μετά τον τοκετό. Βελτιώνει την πεπτηκότητα όλης της διατροφής και μειώνει την κατανάλωση χωρίς αρνητικά αποτελέσματα στην ανάπτυξη του προβάτου, την παραγωγή του μαλλιού ή το βάρος του ζώου.
 
Πάχυνσης
 
Το ενσίρωμα πορτοκαλιού μπορεί να αντικαταστήσει μέχρι και 75% του ενσιρώματος καλαμποκιού χωρίς κανένα μειονέκτημα στην ανάπτυξη ή το κρέας. Το καλύτερο ποσοστό όμως για την βέλτιστη πάχυνση είναι 50%.
 
ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ
 
 
 
Το agrotes.eu θέλοντας να έχει απτά αποτελέσματα πραγματοποίησε μια μελέτη της χρήσης του ενσιρώματος πορτοκαλιού σε προβατοτροφική μονάδα της περιοχής των Ιωαννίνων. Η μελέτη διήρκησε ένα μήνα. Τα ζώα τρέφονταν μέχρι τότε με σανό μηδικής, άχυρο και φύραμα γαλακτοπαραγωγής. Αντικαταστάθηκε το 30% της μηδικής με 750 γρ. ημερησίως ενσίρωμα πορτοκαλιού. Η γαλακτοπαραγωγή παρότι ο καιρός την περίοδο των μετρήσεων ήταν πάρα πολύ κρύος διατηρήθηκε σταθερή αλλά σύμφωνα και με τις μετρήσεις χημικού εργαστηρίου γάλακτος μεγάλης γαλακτοβιομηχανίας της Ηπείρου με την οποία συνεργάζεται η μονάδα, υπήρξε εντυπωσιακή αύξηση των λιποπρωτεϊνών του γάλατος πράγμα το οποίο φαίνεται και στα δελτία ποιοτικού ελέγχου του εργαστηρίου πριν και μετά την μελέτη. Και ως γνωστών ο συντελεστής λιποπρωτείνων είναι ο σημαντικότερος παράγοντας που λαμβάνουν υπόψην τους οι γαλακτοβιομηχανίες για την διαμόρφωση της τιμής του γάλακτος στα συμβόλαιο που συνάπτουν με τους παραγωγούς.
 
ΠΡΙΝ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΜΕΤΑ ΤΗ ΧΡΗΣΗ
 
ΔΕΛΤΙΟ ΠΟΙΟΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ
 
ΚΩΔΙΚΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥ: 6312
 
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΕΛΕΓΧΟΥ: 03/12/2014
 
ΛΙΠΑΡΑ 6,05%
ΠΡΩΤΕΪΝΗ 4,96%
ΟΜΧ (x1000) 53
ΣΩΜ. ΚΥΤΤΑΡΑ (x1000) 873
ΛΙΠΟΠΡΩΤΕΪΝΗ 11,01
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗΣ ΜΗΝΟΣ 1,02* 
ΔΕΛΤΙΟ ΠΟΙΟΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ
ΚΩΔΙΚΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥ: 6312
 
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΕΛΕΓΧΟΥ: 09/01/2015
 
ΛΙΠΑΡΑ 6,85%
ΠΡΩΤΕΪΝΗ 5,36%
ΟΜΧ (x1000) 47
ΣΩΜ. ΚΥΤΤΑΡΑ (x1000) 878
ΛΙΠΟΠΡΩΤΕΪΝΗ 12,21
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗΣ ΜΗΝΟΣ 1,10*
 
*Ο συντελεστής μηνός είναι ο συντελεστής τον οποίο χρησιμοποιεί η γαλακτοβιομηχανία
για τηνδιαμόρφωσητης τελικής τιμής αγοράς του προϊόντος.
 
Ποσότητα χορήγησης στα ζώα

 

Πετράτος Γ. Δημήτρης

Γενικό εμπόριο - Διανομές
Αντιπροσωπείες
Πόρος - Κεφαλονιά  Τ.Κ. 28086
(2ο χλμ. Πόρου - Αργοστολίου)


Tηλ: 26740 72340 

Fax: 26740 72700