Κεφαλλονιά

ΝΕΑ

Συμβουλές για τους νέους παραγωγούς.

 

Τρίτον. Δεν παίρνουμε όποια φυλή ζώου να΄ ναι ούτε γενετικά βελτιωμένα αν δεν ξέρουμε ότι η συγκεκριμένη φυλή ανταποκρίνεται καλά στις εδαφοκλιματικές συνθήκες του  τόπου μας. Πολλοί πήραν ζώα γενετικά βελτιωμένα. Τη μια χρονιά τα πήραν, την επόμενη δεν απέδωσαν, την τέταρτη χρονιά  ψόφησαν. Υπάρχουν ξενικές φυλές που ανταποκρίνονται καλά και στο δικό μας κλίμα αλλά οφείλουμε να τα ερευνήσουμε όλα αυτά.

Τέταρτον.  Αγοράζουμε αγροτικά ζώα πιστοποιημένα, με χαρτιά διότι έτσι  ξέρουμε εκ πρώτης όψεως και τις αδυναμίες τους. Οι φυλές των ζώων εξαρτώνται κι από το που βρίσκεται η μονάδα μας. Π.χ. καλά για κάμπους είναι κυρίως τα Χίου ενώ άλλες φυλές ενδείκνυνται για άλλες πιο ορεινές περιοχές. Αντίστοιχα, πρέπει να ξέρουμε τι θα κάνουμε στη μονάδα μας: Γάλα, κρέας, αναπαραγωγή κ.ά. αλλά και ν΄ αποκτήσουμε την κατάλληλη τεχνογνωσία. Ας πούμε στη Νάξο και την Κρήτη σήμα κατατεθέν δεν είναι φέτα αλλά η γραβιέρα. Στην Ήπειρο υπάρχει καλύτερη τεχνογνωσία στην παραγωγή κοτόπουλου ενώ στη Μακεδονία και τη Θράκη στην αγελαδοτροφία.

Πέμπτον. Οφείλουμε να γνωρίζουμε ότι το μεγάλο κόστος στην Κτηνοτροφία είναι οι ζωοτροφές. Εξ ου κι αν δεν έχουμε δικό μας χώρο, πρέπει να δούμε αν υπάρχουν στην περιοχή βοσκοτόπια ελεύθερα σε ποια τιμή  νοικιάζονται και πότε, αλλά και που θα εγκαταστήσουμε τη μονάδα, ώστε να μην υπάρχουν προβλήματα αδειοδοτήσεων ή με το δασαρχείο.

Έκτον. Πολλοί ξεκινούν κι αγοράζουν ζώα χωρίς όμως να ξέρουν, πόσα χρειάζονται ώστε η μονάδα τους να είναι βιώσιμη. Αν δεν έχετε μπροστά σας μια μελέτη αποδόσεων, τότε κινδυνεύετε να φυτοζωείτε και να χάσετε τα λεφτά σας.

Έβδομον. Η διάθεση της παραγωγής οι διακυμάνσεις της αγοράς κι οι πιστοποιήσεις είναι σημαντικά στοιχεία που πρέπει να προσέξουμε. Πολλοί παραγωγοί υποφέρουν διότι ενώ έχουν προϊόν καλό αναγκάζονται στην κυριολεξία να το σκοτώσουν στην αγορά γιατί εκείνη την περίοδο υπάρχει υπερπροσφορά, αργούν τα σούπερ μάρκετ να το πληρώσουν, οι μεταποιητές δεν πληρώνουν στην ώρα τους  κ.ά.

 Όγδοον. Υπάρχουν  περιθώρια για ανάπτυξη της αγοράς σε διάφορα προϊόντα αλλά η Ελλάδα είναι ακριβή χώρα παραγωγής, συνεπώς πρέπει να δει ποια προϊόντα πάνε καλά κι ενδιαφέρουν την αγορά. Ωστόσο, καθώς η παγκόσμια ζήτηση γάλακτος – κρέατος αυξάνεται υπάρχουν τεράστια περιθώρια ανάπτυξης στον τομέα.

Η χώρα μας δυστυχώς αν και τουριστική δεν έχει εκμεταλλευθεί ούτε στο ελάχιστο τις δυνατότητες που δίνουν τα ξενοδοχεία. Ωστόσο, μεγάλες προοπτικές ανοίγει το Ελληνικό Πρωινό, ένα πρόγραμμα που τρέχει το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας κι ήδη κάπου 400 ξενοδοχεία έχουν πιστοποιηθεί. Το ελληνικό πρωινό μεταξύ άλλων περιλαμβάνει: γάλα, βούτυρο, αβγά,  κρεατοσκευάσματα π.χ. τοπικά λουκάνικα κ.ά. Καλό θα είναι ένας παραγωγός προτού ξεκινήσει να διερευνήσει τι ακριβώς θέλουν τα ξενοδοχεία της περιοχής του και τι περιλαμβάνει το πρωινό τους.

Ένατον. Οι ελληνοποιήσεις είναι ένα άλλο πρόβλημα κι οι παραγωγοί της Βόρειας και της Δυτικής Ελλάδας το ζουν αυτό πιο έντονα από άλλες περιοχές. Παρ΄ όλα αυτά έχει κάπως εξασθενήσει το φαινόμενο.

Δέκατον. Τα δυο ισχυρά χαρτιά της Ελλάδας είναι η φέτα και το γιαούρτι γι΄ αυτό μαίνεται ένας εμπορικός πόλεμος από τους ξένους για το ποιος θα πάρει κομμάτι της πίτας. Το γιαούρτι έχει γίνει greek style ενώ σ΄ αυτήν την κατεύθυνση φαίνεται να κλείνει κι η συμφωνία με τις ΗΠΑ με τη φέτα. Έστω κι αν στην Ελλάδα το λέμε επιδόρπιο, γιατί το κανονικό γιαούρτι είναι με την πέτσα  αυτή τη στιγμή είναι μακράν το πιο ισχυρό brand name!

Πετράτος Γ. Δημήτρης

Γενικό εμπόριο - Διανομές
Αντιπροσωπείες
Πόρος - Κεφαλονιά  Τ.Κ. 28086
(2ο χλμ. Πόρου - Αργοστολίου)


Tηλ: 26740 72340 

Fax: 26740 72700